Dungeons & Dragons Sınıfları Fighter ve Barbarian

Dungeons ve Dragons sınıfları, rehberi, fighter ve barbarian kullanımı

D&D 5. sürümünün ilk dönemlerinde, farklı yerlerde “eski sürümlerle aralarındaki farklar” olarak bazı tanıtımlar yapmıştım. Artık kitaplar çıktı, sistem yerli yerine oturdu. İbrahim Muhammet Çelik’in de yorumlardan sonra, bunu çok sade bir şekilde açıklamıştı. İMÇ diyor ki :

“İnternet camiasının ilk defa mütabık kaldıklarını gördüm, o da D&D 5’in güzel olması…!”

Fighter Sınıfı

D&D’de hep olması gerektiği gibi fighter yine en iyi dövüşen adam haline gelmiş. Bir kere hangi türü olursa olsun fighter, en çok saldırı sayısına sahip sınıf. Tüm dövüşçü sınıflarda 3-4 tane olan fighting style çeşitlerinin hepsi (6 tane) fighter seçenler için açık.

Bu şu anlama geliyor; fighter seçerek her türlü dövüşçü karakteri canlandırabilirsiniz. Doğru featler ve sınıf yetenekleri ile desteklendiğinde oyundaki en iyi okçulardan birini, en defansif karakter çeşitlerini, yüksek hasarlar veren büyük silahlı tipleri, grubundakileri iyi bir şekilde koruyan kalkanlı muhafızları, iki elinde birer silah ile sürüyle saldırı yapan dövüş makinesini fighter seçerek canlandırabileceğiniz anlamına geliyor.

fighter sınıfı

Eğer yukarıda da söylediğimiz gibi doğru feat, sınıf yeteneği ve ekipmanla desteklediğinizde o alanda en iyi karakterlere sahip olmanızın yanı sıra fighter oynarken herhangi bir konuda müthiş uzmanlaşmış olmayan ancak her duruma çok iyi uyum sağlayabilen savaşçıyı oynamak da mümkün.

Ayrıca fighter için unutulmaması gereken noktalardan biri de şudur; Fighter’ların tamamı “eğitimlidir”. Evde silahlarla oynayan çocuk fighter olmaz, çiftliğinde erkek kardeşleriyle boğuşup duran adam fighter olmaz. Fighter olmak için, bir başka fighter’dan eğitim almış olmak gerekir. Bu eğitmen bazen baba/anne gibi ebeveyn, bazen özel eğitmenler (Game of Thrones’da Arya’nın eğitimlerini düşünün), bazen de ordu ya da paralı birliklerin hocaları olabilir. Zira fighter sadece dövüşen adam değil, tüm silahları kullanabilen, özel savaş taktikleri bilen, çok eğitimli bir adamdır.

Şu anda fighter için olan martial archetype’lar da bu çeşitliliği destekliyor. 3. seviye olduğunuzda seçtiğiniz bu “alt-sınıf” size daha belirgin özellikler veriyor.

Champion

Oyuna yeni başlamış olanlara önerebileceğiniz en uygun sınıf/alt sınıf Fighter/Champion olabilir. Kazandığı özelliklerin büyük kısmı pasif. Yani bir kere karakter kağıdına eklediğinde, sürekli bende ne özellik var diye kontrol gerektirmiyor. Ancak bu Champion’un zayıf bir alt sınıf olduğu anlamına gelmiyor. Bu pasif yetenekler, tüm silahların kritik şansını düşürmesi ve ikinci dövüş stilini seçebilmesi, çok yönlü dövüşçü oynamak isteyenler için çok ideal bir seçim haline getiriyor.

Kime Önerilir: Yeni başlayanlara, çok yönlü olup belirli stil ve silahta uzmanlaşmak istemeyenlere.

Irk: İnsan ve sonra da half-orc en ideal tercihler olabilir.
Örnekler : Game of Thrones’taki çoğu dövüşçü (Mountain, Hound, Brienne, Jamie gibi).

Battle Master

Taktik savaşı seven, “sürüyle özelliğim olsun” isteyenler için en doğru fighter çeşidi. Battle Master, kendi tablosundaki manevraları seçip bunlar üzerinden, diğer sınıfların taklit edemeyeceği etkiler oluşturuyor. Her nasıl Champion, çok yönlü olmak isteyenler için daha ideal dediysek, Battle Master’da seçtiği konuda (dayanıklılık, saldırı üstünlüğü, hasar potansiyeli, okçuluk vs…) zirveye ulaşmak isteyenler için daha büyük esneklik sağlıyor. Buna rağmen doğru oynanışla, yine çok yönlü karakter yapmayı sağlayabilir.

Kime Önerilir: Dövüşmeyi sevenlere, taktik yapmayı sevenlere, kendi alanında en iyi olmak isteyenlere.

Irk: Cüce ve insanların daha yatkın olduğunu söyleyebiliriz.

Örnekler: Game of Thrones’daki spesifik dövüşçüler (Oberyn ve Bronn gibi), Zaknafein (Kara Elf Serisi), Achilles (Troy).

Eldritch Knight

Biraz büyücü, biraz dövüşçü deyip geçmemek gerekiyor. Eldritch Knight için doğru söz şu olmalıdır; Büyü ile güçlendirilmiş çok iyi dövüşçü! Bu alt sınıfı seçmek yerine wizard ya da sorcerer ile multi-class yapmak mantıklı görünse de işin aslı öyle değil. Eldritch Knight, wizard listesinin sadece belirli okullarından (abjuration ve evocation) büyü seçebiliyor olsa da bu büyüleri ve savaş yeteneklerini kombine bir şekilde kullanabiliyor. Doğal olarak seçeceğiniz büyülere göre, oldukça esnek bir hal alabilir ve hareketliliği artabilir. Ayrıca bazı büyüleri, diğer fighter alt sınıflarının hayal bile edemeyeceği dayanıklılık ya da hasar potansiyelleri gösterebilirler.

Kime Önerilir: Büyüleri okuyup anlayan ve sevenlere, elinde çok daha fazla seçeneği olsun isteyenlere, görülme sıklığı az olan bir sınıfı oynamak isteyenlere.

Irk: Tüm elf ırklarına daha çok yakışan bir alt sınıftır.

Örnekler: Star Wars evrenindeki Jedi ve Sith’ler, bu alt sınıfı oldukça güzel bir şekilde açıklayabilirler.

Barbarian

Barbar ve fighter arasındaki fark esasında belirgindir. Fighter medeniyetin bir ürünüdür, bir yetişkin ya da çocuk eğitimle fighter olur. Barbar ise medeni olmayan yerlerin ürünüdür. O kültürün içinden yetişen, dövüşe yatkın adamlar barbar sınıfı olurlar. Fighterlar gibi özel eğitim almazlar ancak hayatlarının her günü kendilerini bu sınıfa hazırlayan bir eğitim gibidir. Yani fighter temelde bir sınıfken, barbar bir sınıftan çok bir kültür ve yaşam tarzıdır. Fighter sonradan olunur, barbar ise sonradan pek olunmaz, genellikle barbar doğulur.

D&D’nin barbarian sınıfı, daha önceki sınıfların kökeni yazımızda da olduğu gibi Conan’dan esinlenilmiştir. Medeniyete uzak, kendi iç güdüleri ve kültüründen kazandıklarıyla ayakta duran, büyük fiziksel güç ve dayanıklılığa sahip, gözüpek ve vahşi bir şekilde savaşan karakterlerdir. Fighter kadar esnek ve taktikel bir dövüş mekaniğine sahip değilse de rakamsal olarak daha büyük sonuçlar üretir. Bu da daha çok hasar, daha fazla hit point gibi anlamlara gelir ki D&D oyunlarında iş dövüşe geldiğinde eninde sonunda bu iki rakamsal büyüklük, sonucu belirleyici olur.

barbarian-sınıfı

Barbarian oynarken, medeniyete uzak bir karakterin bakış açısını verebileceğinizden emin olun. Bağırıp çağıran, herşeye saldıran, sürekli kavga eden karakter canlandırmak barbar demek değildir. Bu, barbar karakterlerin renksiz ve neşesiz bir karikatürüdür. Bu tür karakteri canlandırırken, belirli kültürleri biraz incelerseniz, oynamak istediğiniz sınıfın ne olduğunu daha iyi anlarsınız. Fakat D&D için barbar demek, korkusuz ve vurduğu yerden ses getiren, vahşi bir dövüşçü demektir. Ayrıca bazı doğal yeteneklere ve ortalamanın üzerinde bir hareket hızına sahiptir.

Seçebileceğiniz alt sınıflar ise Primal Path olarak karşınıza çıkıyor.

Path of Berserker

Tüm barbarların sahip olduğu rage yeteneğini, iyice kuvvetlendiren karakterlerdir. Öyle ki içsel saldırganlığını, delice bir şekle sokar. Böylece kazandığı fiziksel bonuslar artar, kontrolü de gittikçe zorlaşır. Champion Fighter’da olduğu gibi, yeteneklerinin büyük kısmı pasif olduğu için karakter kağıdının kullanımı daha kolaydır. Böylelikle yeni oyuncular için tercih sebebi olabilir.

Kime Önerilir: Yeni başlayanlara, büyük hasarlar vermek isteyenlere, kontrolsüz bir güç sahibi olmak isteyenlere.

Irk: En uygun ırk half-orclardır, insanlar ve bazı vahşi cüceler için de önerilebilir.

Örnekler: Primal bir kültürden gelmese de öfkesi ve kontrol edilmez gücüyle Hulk örnek verilebilir.

Path of the Totem Warrior

Bu versiyon ise, barbarların primal kültürünü daha iyi yansıtıyor. Seçtiği hayvan totemlerinden, o hayvanları andıran bazı özellikler alıyor. Ayrıca hayvanlarla ve doğal yaratıklarla konuşabiliyor. Yine de seçtiği hayvan totemine göre oynanışta farklılıklar olabilir. Bear (Ayı) dayanıklılık, güç ve grubu korumak üzerine, Eagle (Şahin) hızlı hareket etmek, iyi görüş yeteneği ve kısa sürelerle uçmak üzerine, Wolf (Kurt) Grubun saldırılarına bonus verme, iz sürme ve düşmanların yere indirme üzerine uzmanlaşıyor.

Ayrıca ilk olarak ayı ruhunu seçince, diğer seviyelerde de ayının yeteneklerini almıyorsunuz. İsterseniz diğer hayvanlardan, en yararlı gördüğünüz özellikleri alabiliyorsunuz. Bu da Totem Warrior’u daha esnek hale getiriyor.

Kime Önerilir: Barbar kültürünün ruhani yönünü, doğal yaşamla iç içe bir hayatı isteyenlere ve daha esnek, farklı konularda da iş yapabilen bir karakter arayanlara

Irk: İnsan ve vahşi ya da orman elfleri için uygun bir alt sınıftır.

Örnek: Eski bir çizgi film karakteri olan Bravestarr çok iyi bir örnektir.

Sonraki Bölümde: Ranger ve Paladin